Bent Roland Hansen medlem af Hall of Fame

I anledning af, at Bent Roland Hansen er blevet valgt ind i ishockeyens Hall of Fame bringer vi talen fra hans indsættelse.Bent Roland Hansen

Bent Roland Hansen var Danmarks første målmandsstjerne.

Ikke så mange her i aften har set ham spille. Men de fleste har hørt om ham. Han havde sine gyldne år fra 1965 til 78, hvor han mere end nogen anden var manden bag Gladsaxes fem danske mesterskaber. To gange blev han kåret som årets spiller.

Han var også den første danske ishockeyspiller, der spillede landskamp nr. 100. Det skete i den sidste kamp ved VM i Las Palmas på Gran Canaria i 1978. Det såkaldte softice-VM. Eller palmehockey. Bent Roland Hansen spillede i starten af 70erne en enkelt sæson i den næstbedste række i Sverige sammen med Jesper Hviid. De var dansk ishockeys første udlandsproffer, selv om der ikke var store penge i det. Han kunne have fået en flot karriere i Sverige, men familien og arbejdet derhjemme vandt over de udenlandske ambitioner, og han vendte i 1973 tilbage til barndomsklubben Gladsaxe.

Han var en spiller, der var langt forud for sin tid, og da jeg i 2006 satte alle tiders danske landshold, var han på mål i konkurrence med navne som George Galbraith, Lars Pagh, Jan Sild Jensen og Peter Hirsch. Dengang sagde han: ”Jeg ville være et skarn, hvis jeg ikke føler mig beæret. Det er sjovt pludselig at blive mindet om de gode, gamle dage.”

Hans største force var hans skøjteløb og evne til at læse spillet. Han løb lige så godt med målmandsudstyr som de fleste af datidens markspillere. Det fortæller lidt om hans talent, at han efter tre års træning debuterede i VM som 17-årig. Grunden til, at han blev målmand, er lidt speciel. Han havde ikke råd til skøjter, men ville han stå på mål, ville han få udstyret gratis. Det er utvivlsomt den bedste investering, Gladsaxe nogensinde har gjort. Få spillere i Danmark har betydet så meget for en klub som Bent Roland. Han døde i 2011. Han blev 63 år.

Det er en ære for mig at kunne udnævne Bent Roland Hansen til medlem af Danmarks Ishockey Unions Hall of Fame.